Kurjenkaivonkentän puistolehmuskujanne on istutettu vuonna 1932. Se on toinen Turun muotoonleikatuista puukujanteista. Toinen on Aurakadun / Turun taidemuseon puistolehmuskujanne.
Lähde:
Turun kaupunki 2011: Turun vanhimmat puistot. https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//turun_vanhimmat_puistot.pdf. Turku.
Puistolehmus on metsälehmuksen (T. cordata) ja isolehtilehmuksen (T. platyphyllos) risteymä. Sitä on istutettu hyvin paljon katuvarsi- ja puistopuuksi. Sellaiseksi se sopii kaupunkioloja, leikkaamista ja siirtämistä hyvin kestävänä ja pitkäikäisenä. Se onkin yksi Turun yleisimmistä puulajeista.
Puistolehmuksen tunnistaa helpoiten muhkuraisesta rungosta ja runsaasta vesomisesta. Puistolehmuksen lehdet ovat vanhempiensa välimuoto: suuremmat kuin metsälehmuksen, mutta pienemmät kuin isolehtilehmuksen. Kirvat pitävät puistolehmuksista suuresti, minkä johdosta ne tahmaavat puiden alustan mesikasteellaan. Kävellessään loppukesästä esimerkiksi Aurajokirannan puistolehmusten alla, voi huomata joutuneensa tähän mesikastesumuun vaikka ilma olisi muuten aurinkoinen.
Alkuperä: Eurooppa (risteytyy alueilla, joilla molempia vanhempia tavataan)
Koko: 15-30m
Lähteet:
Mitchell, Alan – Wilkinson, John 1997: Euroopan puuopas (suom. laitos Kurtto, Arto). Otava, Helsinki. Alkuperäisjulkaisu 1989.