Carpinus betulus @ Turku, Finland

Euroopanvalkopyökki

Kupittaanpuistossa kasvaa isohko valkopyökki Hirvi-veistoksen lähellä. Sillä on kaksi erillistä runkoa, joiden ympärysmitat tyveltä ovat 133cm ja 78cm. Korkeus 11m. Mittauspäivä 5.7.2020.

Turun opaskartta, lajinmääritys

3.5.2022: Carpinus betulus

Valkopyökki on yleinen puu Euroopassa. Se kasvaa luontaisesti Etelä-Ruotsissa asti, mutta Suomessa vain viljeltynä etelässä.

Nimestään huolimatta valkopyökki ei ole läheistä sukua pyökeille vaan kuuluu koivukasvien heimoon. Sen lehdet kylläkin hieman muistuttavat pyökinlehtiä yhdensuuntaisine sivusuonipareineen. Tosin lehtien reuna on selkeästi sahalaitainen kun pyökillä se on eheä.

Syksyisin puuhun kehittyvät suuret lenninsiivelliset pähkinänorkot.

Turussa suurehko valkopyökki kasvaa Kupittaanpuistossa. Lisäksi Ruissalossa ainakin Honkapirtin risteyksen kohdalla kasvaa pieni valkopyökkimetsikkö.

Alkuperä: Eurooppa
Koko: 5-20m

Lähteet:

Mitchell, Alan – Wilkinson, John 1997: Euroopan puuopas (suom. laitos Kurtto, Arto). Otava, Helsinki. Alkuperäisjulkaisu 1989.

Rainio, Robert J. 1971: Ruissalon dendrologiaa. Dendrologian seuran tiedotuksia, vol. 2, 1/1971, s. 9. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *