Larix × marschlinsii @ Turku, Finland

Henrinlehtikuusi

Suuri henrinlehtikuusi muodostaa siihen nojaavan euroopanlehtikuusen kanssa majesteettisen portin Vartiovuorenpuistossa.

Tämä henrinlehtikuusi lienee ainokainen lajissaan Turun puistoissa ja sen ympärysmitta rinnankorkeudelta on 240cm ja korkeus 19m. Mittauspäivä 27.3.2021.

Henrinlehtikuusi on euroopanlehtikuusen ja japaninlehtikuusen nopeakasvuinen risteymä. Näitä risteymiä on ensimmäisen kerran havaittu 1900-luvun alussa Skotlannissa ja Sveitsissä. Henrinlehtikuusi on hyvä esimerkki heteroosista, hybridielinvoimasta. Nämä puut ovat terveitä, nopeakasvuisia, ja puulaatu on silti hyvää.

Henrinlehtikuusi näyttää ulkoisesti vanhempiensa välimuodolta. Helpoiten sen tunnistaa kävyistä, jotka ovat lähes euroopanlehtikuusen käpyjen kokoisia, mutta suomut lievästi takakäänteisiä.

Vartiovuoren puistossa sijaitsee tiettävästi Turun ainoa henrinlehtikuusi.

Alkuperä: Eurooppa
Koko: 20-35m

Lähteet:

Mitchell, Alan – Wilkinson, John 1997: Euroopan puuopas (suom. laitos Kurtto, Arto). Otava, Helsinki. Alkuperäisjulkaisu 1989.

American conifer society: Larix × marschlinsii / Dunkeld larch. https://conifersociety.org/conifers/larix-marschlinsii/. Viitattu 13.5.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *