Populus laurifolia @ Turku, Finland

Laakeripoppeli

Turun taidemuseon vieressä kasvoi aikaisemmin suuri ja vanha laakeripoppeli, jolla oli hieno syväuurteinen kaarna. Se oli istutettu luultavasti taidemuseon valmistumisen jälkeen 1900-luvun alussa.

Puu kaadettiin syksyllä 2020, koska oli elinkaarensa lopussa. 

Lähde:

Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimiala 2020: Puiden kaatoon Puolalanpuistossa haetaan maisematyölupaa. https://www.epressi.com/tiedotteet/kaupungit-ja-kunnat/puiden-kaatoon-puolalanpuistossa-haetaan-maisematyolupaa.html. Viitattu 1.1.2021.

Laakeripoppeli kuuluu palsamipoppelien ryhmään, joita yhdistää suuret, tahmeat ja palsamintuoksuiset silmut ja lehtien alapuolen vaalea väri. Laakeripoppelin lehdet ovat päältä vaaleahkon vihreät ja laidaltaan tiheään saha- ja nystyhampaiset. Sen runko on harmaa ja lajityypillisesti syväuurteinen.

Turussa vanhoja yksilöitä kasvaa vielä Kupittaanpuistossa ja Linnanpuistossa. Ne ovat luultavasti istutettu jo Venäjän vallan aikana 1800- ja 1900-luvun vaihteessa.

Alkuperä: Keski-Aasia
Koko: 15-25m

Lähteet:

Mitchell, Alan – Wilkinson, John 1997: Euroopan puuopas (suom. laitos Kurtto, Arto). Otava, Helsinki. Alkuperäisjulkaisu 1989.

Hämet-Ahti, L. & Palmén A. & Alanko P. & Tigerstedt P. M. A. & Koistinen M. 1992: Suomen puu- ja pensaskasvio. 2., uudistettu painos. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Turun kaupunki: Turun kaupunkipuulinjaus. https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//turku_kaupunkipuulinjaus_sahkoinen_esitys_lr.pdf. Viitattu 24.5.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *