Quercus robur @ Turku, Finland

Metsätammi

Sibeliusmuseon pihalla sijaitsee ”Kalmin tammi”, joka on Turun vanhin puu. Uskotaan, että se on kuuluisan suomalaisen kasvitieteilijän Pehr Kalmin istuttama, ja se on saanut alkunsa siemenestä noin vuonna 1750. Paikalla sijaitsi aikoinaan Turun akatemian kasvitieteellinen puutarha, jonka johtaja Pehr Kalm oli.

Puun ympärysmitta rinnankorkeudelta on 497cm ja korkeus 17m. Mittauspäivä 10.7.2020.

Lähteitä:

Järventausta, Kari 1983: Turun seudun suuria puita. Sorbifolia, vol. 14, 2/1983, s. 89. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Järventausta, Kari 1985: Varsinais-Suomen suurista tammista ja vähän muistakin kookkaista puista. Sorbifolia, vol. 16, 2/1985, s. 63. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Metsätammi kasvaa laajasti Euroopassa. Suomessa vain lounaassa ja etelässä luontaisesti. Jääkauden jälkeisellä lämpökaudella 7000 vuotta sitten tammia on kasvanut Oulun korkeudella saakka.

Tammi on kenties arvostetuin puu Euroopassa. Se on ollut pyhä puu myös suomalaisille. Ja se on keskeinen osa suomalais-ugrilaista maailmanpuukertomusta.

Ruissalossa sijaitsee Suomen kuuluisin tammisto, jossa tammea kasvaa 312 hehtaarin alueella. Turun suurin tammi on ”Kalmin tammi” Sibeliusmuseon pihalla. Suomen suurin tammi on kasvanut Piikkiössä Lyytikkylässä. Siitä on tosin enää kanto jäljellä, joka kuitenkin on ilmeisesti elossa.

Alkuperä: Eurooppa
Koko: 10-30m

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *