Rhamnus cathartica @ Turku, Finland

Orapaatsama

Asemapuistossa kasvaa orapaatsama, joka ainakin aikaisemmin oli Suomen suurin yksilö.

Se kasvaa nykyään tuen varassa lähestulkoon vaakasuorassa ja tuon vaakasuoran haaran rinnanympärysmitta on 91cm ja pituus 9,5 metriä. Puun ympärysmitta tyveltä on 150cm ja korkeus 6m. Mittauspäivä 13.12.2020.

Vuoden 1982 kuvassa näkyvä (Järventausta & Laine 1983), ylöspäin suuntautunut, lähes 10 metriä korkea haara on ilmeisesti katkaistu. 

Lähteet:

Karhu, Niilo 1995: Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Suomessa orapaatsama kasvaa luonnovaraisena Ahvenanmaalla ja Lounais-saaristossa. Myös Turun alueella muutaman kasvupaikan epäillään olevan luonnonvaraisia.

Orapaatsama kasvaa yleensä alle 5 metriä korkeaksi puuksi tai pensaaksi. Oksien sivuhaarat sijaitsevat yleensä vastakkain ja ovat usein piikkikärkisiä. Soikeiden lehtien sivusuonet kaartuvat luonteenomaisesti lehden kärkeä päin. Marjat ovat raakoina vihreitä ja kypsinä mustia. Ne ovat myrkyllisiä.

Turusta löytyy Suomen suurin orapaatsama Rautatientorilta. Vanhoja yksilöitä on lisäksi ainakin Urheilu- ja Vartiovuorenpuistoissa. Suurin osa Turun puistojen orapaatsamista on istutettu 1900-luvun alussa, eli ne ovat päälle 100-vuotiaita.

Alkuperä: Euroopasta Keski-Aasiaan
Koko: <5m

Lähteet:

Mitchell, Alan – Wilkinson, John 1997: Euroopan puuopas (suom. laitos Kurtto, Arto). Otava, Helsinki. Alkuperäisjulkaisu 1989.

Järventausta, Kari & Laine, Unto 1983: Orapaatsama Turussa ja lajin viljelystä Suomessa. Sorbifolia, vol. 14, 1/1983, s. 33. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *