Ulmus minor 'Hoersholmiensis' @ Turku, Finland

Kujajalava

Kurjenkaivonkentän reunalla kasvaa kuusi suurta Kujajalavaa. Ne ovat istutettu vuonna 1932.

Siellä kasvoi myös suurin koko Suomessa kasvava kujajalava, jonka ympärysmitta rinnankorkeudella oli 240cm vuonna 1991. Tämä yksilö kuitenkin kaadettiin talvella 2020. Nykyisistä puista kaksi suurinta ovat ympärysmitaltaan molemmat 232cm ja korkeudet 16m ja 14m. Mittauspäivä 3.11.2020.

Kujajalavat vartetaan yleensä vuorijalavaan, ja tämä vartoskohta on hyvin erotettavissa Kurjenkaivonkentän puissa.

Lähteet:

Karhu, Niilo 1995: Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet r.y., Helsinki.

Turun kaupunki 2011: Turun vanhimmat puistot. https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//turun_vanhimmat_puistot.pdf. Turku.

Kujajalavaa pidetään lehtojalavan lajikkeena. Se on peräisin siemenistä, jotka kylvettiin Hørsholmin kasvikoulussa, Tanskassa, noin vuonna 1885. Sitä pidetään mahdollisesti risteymäperäisenä, jonka toinen osapuoli olisi puistojalava (Ulmus × hollandica). Kujajalavan lehdet ovat selvästi pienemmät kuin suomalaisilla vuori- ja kynäjalavilla.

Alkuperä: Tanska
Koko: 15-20m

Lähteet:

Wikipedia: Ulmus minor ’Hoersholmiensis’. https://en.wikipedia.org/wiki/Ulmus_minor_%27Hoersholmiensis%27. Viitattu 13.5.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *